...bevat 3109 foto's

Rondleidingen bij archeologische opgraving Pasestraat Borgharen

07 juni 2012

Aan de Pasestraat in Borgharen vindt in de maand juni een archeologische opgraving plaats. Op woensdagmiddagen 13, 20 en 27 juni bent u van harte welkom om hiernaar te komen kijken. Onder leiding van gemeentelijk archeoloog Gilbert Soeters start op deze dagen om 13.30 uur een rondleiding.

Wat is er te zien?

Bij het voormalige waterpompstation onderzoeken archeologen een vroegmiddeleeuws grafveld (6e en 7eeuw na Christus). Bij een vorige opgravingscampagne is een viertal graven gedeeltelijk onderzocht. Doel van deze derde campagne is het onderzoeken en documenteren van de resterende delen. De overige Merovingische graven en de resten van een Romeinse villa zijn wettelijk beschermd als Rijksmonument.

Wethouder van archeologie Gerdo van Grootheest: “Door archeologisch onderzoek houden we ons verleden levend. Zeker voor een oude stad als Maastricht is dat erg belangrijk.”

Nieuwe technieken

De opgraving is een unieke samenwerking tussen de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), de universiteiten van Amsterdam en Leiden en de gemeente Maastricht. De zeer innovatieve wijze van opgraven en het gebruik van de modernste technieken maken dit onderzoek zelfs op Europees niveau zeer bijzonder. Tijdens het onderzoek in 2008 en 2009 werden diverse nieuwe technieken getest. Technieken die succesvol waren, worden ook nu weer toegepast.  

Meer informatie

Tijdens de opgraving kunt u meer informatie vinden op http://erfgoed.centreceramique.nl/57. Alle resultaten uit het tot nu toe uitgevoerde archeologisch onderzoek worden in 2014 door de RCE gepresenteerd in een wetenschappelijke publicatie.