...bevat 3109 foto's

Paardengraf uit tijd van Napoleon

12 december 2013

Paardengraf Borgharen stamt uit 1794

 

Het paardengraf dat in de zomer van 2010 werd gevonden in Borgharen, stamt uit 1794 en niet, zoals eerder werd gedacht, uit de Tachtigjarige Oorlog. De 65 paarden die in 2010 zijn gevonden in een graf in Borgharen tijdens een veldslag om het leven gekomen.

 

Maastricht
Van onze verslaggeefster/ANP

Dat gebeurde tijdens een belegering van Maastricht door troepen van Napoleon. Dit blijkt archeologisch onderzoek door Archeodienst en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, dat woensdag in Itteren werd gepresenteerd. Bij die gelegenheid onthulde wethouder Gerdo van Grootheest van Maastricht in Kasteelhoeve Hartelstein in Itteren een vitrine met een van de gevonden paardenskeletten.

Veel van de opgegraven cavaleriepaarden hadden schotwonden. Het paardengraf is het grootste ooit in Europa gevonden. In totaal is 630 kilo aan paardenbotten onderzocht. Ook werden in het graf 20 kogels, 188 hoefijzers en enkele gespen gevonden.

Het onderzoek naar de paarden duurde 3 jaar. Een van de skeletten maakt inmiddels deel uit van de vaste collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

De Fransen belegerden Maastricht in totaal acht keer. Het graf stamt van één van deze veldslagen. Aanvankelijk dachten archeologen dat de paarden waren gedood tijdens gevechten in de 80-jarige oorlog (1568-1648), of bij de Franse belegering van Maastricht in 1673 door Zonnekoning Lodewijk XIV. Het gaat echter om paarden uit de Napoleontische tijd.

Het paardengraf werd gevonden tijdens opgravingen voorafgaand aan de Maaswerken, de beveiliging tegen hoogwater in de Maas.