...bevat 3109 foto's

Itteren krijgt plaquette overstromingen Maas

12 december 2013

Itteren staat maandag 16 december even centraal tijdens de Limburgse hoogwaterweek 'De Maas de baas'. Gedeputeerde Patrick van der Broeck en directeur-generaal Jan Hendrik Dronkers van Rijkswaterstaat, onthullen die dag rond 13.30 uur een hoogwaterplaquette bij de gerestaureerde veertrap aan de Maasoever in Itteren. De plaquette is een initiatief van de dorpsraad en toont de hoogte van de waterstanden tijdens de overstromingen van de Maas in 1926, 1993 en 1995. Sander Bastings van de Dorpsraad. ,,De plaquette is bedoeld om te voorkomen, dat we de overstromingen vergeten. Over een aantal jaren weet niemand meer hoe hoog het water stond dat Itteren binnenstroomde".

 

De dorpsraad hoopt op een grote opkomst bij de onthulling van de plaquette. Alle inwoners zijn vanaf 13 uur welkom bij Pie Bours. Daar staat koffie en vlaai klaar. Even voor 13.30 uur gaat de korte wandeling naar de Maasoever van start.

 

Tijdens de Limburgse hoogwaterweek de Maas de baas willen alle waterpartners in de provincie de bevolking nog eens nadrukkelijk informeren dat de aanpak van de rivierbeveiliging op schema ligt, maar dat die klus nog lang niet geklaard is. Het risico van een nieuwe overstroming is aanzienlijk verkleind, maar blijft aanwezig. Na afloop van de onthulling gaan Van der Broeck en Dronkers, samen met enkele andere autoriteiten in kasteelhoeve Hartelstein op informele wijze het gesprek aan met inwoners van Itteren, Borgharen en overige Zuid -Limburgse Maasdorpen over hun ervaringen met de Maasoverstromingen en de beveiliging van de rivier. Dronkers brengt daarna nog een werkbezoek aan het project Grensmaas in onder meer Geulle aan de Maas. 

 

Hoogwater 1993 in de Pater Alexanderstraat