...bevat 3109 foto's

Open Maas Publieksdag: zaterdag 13 november

10 november 2010

De Nederlandse Rijkswaterstaat en de Vlaamse NV de Scheepvaart organiseren op zaterdag 13 november gezamenlijk een Open Maas Publieksdag in Herbricht, België. De werkzaamheden in drie Vlaamse locaties zijn afgerond. Daarmee is een belangrijke bijdrage gerealiseerd in de bescherming tegen hoogwater voor bewoners in het Maasdal.

Wandelen met Grensmaasambassadeurs

Tijdens de Publieksdag kunnen geïnteresseerden deelnemen aan wandelingen onder deskundige begeleiding van Grensmaasambassadeurs vanuit Herbricht naar Hochter Bampd. Hochter Bampd wordt nu een natuurlocatie die duidelijk laat zien dat er meer ruimte is voor de Maas. Er wordt een toelichting gegeven over het gebied, de werken en wetenswaardigheden over water, natuur en bescherming. In de publiekstent krijgen bezoekers meer informatie over de Grensmaas, de natuur en natuurbescherming.

Route naar de locatie in Herbricht

De wandelingen vertrekken vanaf 9.30 uur in Herbricht. Voor de publiekswandelingen is er parkeergelegenheid langs de Geulerweg. Dit is de weg van Neerharen naar Herbricht vanaf het punt dat u over de brug over de Zuid-Willemsvaart rijdt. Of u kunt naar Herbricht komen via de veerstoep Itteren, waar speciaal voor deze publieksdag een veerpont de Maas zal oversteken. Van hieruit kunt u met een huifkar of te voet naar Hochter Bampd. De dag eindigt omstreeks 17.00 uur.

Handen ineen: Vlaanderen en Nederland

Het beheer van het gebied wordt bij deze gelegenheid officieel overgedragen aan de Stichting Limburgs Landschap. Deze feestelijke gebeurtenis vindt plaats om 11.00 uur in gelegenheidstent in Herbricht ter hoogte van de grenspaal en het panoramisch uitkijkpunt aan de Geulerweg in Lanaken. De heer Jan Schrijen, dijkgraaf van Waterschap Roer en Overmaas, en de heer Marino Keulen, Vlaams volksvertegenwoordiger lichten het succes van deze grensoverschrijdende aanpak tussen Vlaanderen en Nederland toe.

Hoogwaterbescherming stapsgewijs verbeterd

De hoogwaters bij het begin van de jaren ’90 hebben geleid tot concrete plannen om de bewoners van het Maasdal beter te beschermen. De werken in Herbricht, Kotem en Hochter Bampd werden onlangs beëindigd. Dit project moet de bewoners in Nederland en Vlaanderen beter beschermen tegen hoogwaterstanden. De voornaamste ingrepen zijn een aanzienlijke verruiming van de bedding van de Maas en de bouw van nieuwe dijken op grotere afstand van de rivier. Aan Nederlandse zijde was niet overal voldoende ruimte beschikbaar om de oever meer ruimte te bieden. Daarom werd gezocht naar grensoverschrijdende oplossingen aan de Belgische oevers van de Maas. Die aanpak is succesvol en dat willen we vieren!

 

Bron: Waterschap Roer en Overmaas